Silikonowe foremki do muffinek, przepis na dietetyczne muffinki

Silikonowe foremki do muffinek w mojej kuchni

Przyznam się Wam szczerze, że dość długo przekonywałam się do korzystania z foremek z silikonu do pieczenia. Przyzwyczajona do foremek z blachy aluminiowej, silikon był dla mnie kolejną modą .

Jednak młodsze pokolenie w domu skutecznie mnie nakłoniło do skorzystania z nowych foremek silikonowych, po prostu je kupując, wtedy już nie miałam wyjścia.

Foremki silikonowe

Zaczęłam najpierw piec muffinki, jako najprostsze i najbardziej pożądane wypieki w domu, gdzie są dzieci.

Po pierwsze miło zaskoczona byłam ogromnym wyborem kolorystycznym, co przy srebrnych wieloletnich blaszkach, wprowadziło do mojej kuchni intensywne barwy, ożywiając i urozmaicając tym samym estetykę pomieszczenia. Może nawet być za oknem szaro i buro, ale gdy biorę do ręki zielone, różowe czy żólte foremki do wypieków- w kuchni zawsze pojawia się światło i przypominają słoneczne, letnie dni.

Foremki silikonowe

Na pewno kolejną zaletą form silikonowych jest ich łatwość w utrzymaniu czystości, wystarczy ciepła woda z detergentem, aby foremki zawsze były czyste i estetyczne, nie ma mowy o stałych zabrudzeniach, uszkodzeniach czy rdzewieniu, jak dzieje się bardzo często w przypadku foremek aluminiowych.

Foremki silikonowe do muffinek nie wymagają dodatkowego użycia papilotek, co również jest ogromnym plusem, babeczki zawsze wychodzą jednakowe i piękne w swojej formie.

 

Dzisiaj proponuję Wam przepis na zdrowe muffinki dyniowe z aromatycznym cynamonem i imbirem.

Babeczki dyniowe z bakaliami

 

PRZEPIS MUFFINKI DYNIOWE BEZ CUKRU Z BAKALIAMI CYNAMONEM I IMBIREM

PRZEPIS NA 12 MUFFINEK

 

Muffiny wychodzą chrupiące na zewnątrz i mięciutkie, lekko wilgotne w środku.

 

Składniki "suche":

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej/ żytniej/ zmielonych płatków owsianych

0,5 szklanki otrębów owsianych

0,5 szklanki otrębów pszennych lub orkiszowych

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki mielonego imbiru

0,5 łyżeczki cynamonu

3 łyżki słonecznika

1 łyżka rodzynek lub żurawiny najlepiej niesiarkowane

8 całych orzechów włoskich pokrojonych -garść:))

6 suszonych moreli (pokrojonych w kostkę) lub śliwek suszonych

Składniki "mokre": szklanka startej dyni

3/4 szklanki jogurtu

5 łyżek oliwy

3- 4 łyżki miodu

1 jajko ( jeśli małe to 2 sztuki)

Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, dokładnie.

Powstałą "mokrą" masę wlewamy do miski z suchymi produktami. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie.

Nagrzewamy piekarnik do 180-190 stopni.

Masę przelewamy do silikonowych foremek

Pieczemy ok. 20-25 minut

 

Muffinki są idealne dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej :)

Powodzenia kochani i koniecznie użyjcie silikonowej foremki do muffinek!